domingo, 28 de marzo de 2010

COMENTARIS ANÒNIMS


ELS COMENTARIS ANÒNIMS.

Ja fa bastant de temps es va posar de moda un blog d’internet anomenat Tamarrolandia. Va aconseguir bastant d’èxit, sobretot entre les files socialdemòcrates, doncs aleshores es trobaven a la oposició on és molt fàcil criticar, i si es pot fer en l’anonimat, encara millor. Fins i tot actuals Ministres n’eren “usuaris” habituals.
Aquest blog va anar degenerant poc a poc, els comentaris es convertien en insults, però de tant en tant encara si podia trobar algun bon comentari.
Ara mateix, amb la victòria socialdemòcrata en les passades eleccions generals, aquest blog a banda de no rebre més posts per part del seu creador, segurament degut precisament a aquesta victòria, o potser perquè actualment ocupa un plaça en la administració, s’ha transformat en una crítica generalitzada contra l’actual Govern. I això em sembla molt normal, llàstima que el seu creador no s’atreveixi a actualitzar-lo, o potser serà que no el deixen ?
Va aparèixer entre mig, un altre bloc paral·lel, anomenat Andorralandia, però aquest ja va néixer amb molt mala “pinta”, doncs la pràctica més habitual des de el seu inici ja era l’insult.

Avui dia s’estila bastant fer els comentaris directament a les notícies internautiques, ja sigui del diari d’Andorra, el Fòrum, el Bondia ...
Però majoritàriament aquests comentaris sempre són anònims i això no m’agrada. Opinar, criticar des de l’anonimat és de covards, no serveix per a res. Potser es per aquest motiu que mai en contesto cap.
Ja se que si es posa el nom amb el comentari, de amics no es que se’n facin gaires precisament, però és la manera valenta i eficaç de donar a conèixer la opinió i que aquesta pugui ser contestada.

On sol funcionar bastant be la “cosa” és per exemple al facebook, no diré que no en tingui també de anònims, o amagats amb pseudònims, però la majoria de comentaris gairebé sempre se sap de qui són.

Des de aquest escrit voldria animar a la gent a fer comentaris, però no des de l’anonimat, guanyaríem tots segurament aprenent més coses i al mateix temps es podrien fins i tot crear foros de discussió que sempre solen ser molt interessants.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

sábado, 20 de marzo de 2010

FÒRUM - NO SE'N SORTIRAN


NO SE’N SORTIRAN.

Al nostre Govern l’hi ha caigut a sobre massa canvis de cop en matèria econòmica i fiscal i no se’n poden sortir. Si endemés no paren de fer viatges, presentacions i recepcions encara se’n sortiran molt menys.
Ja no se’n va sortir amb les declaracions de ISI, val a dir que al igual que l’anterior Govern, limitant-se tant sols a publicar una llista de morosos al Bopa, entrar-la tard a la Batllia i deixar que prescrigués.
Aquest fet ha propiciat que molts empresaris tampoc compleixin la Llei de comptabilitat i ara no tinguin la intenció de dipositar els seus comptes, sobretot sabent que el projecte de llei de modificació de la Llei de comptabilitat (el que comporta el règim sancionador), encara no esta aprovat. I el Registre de dipòsit de comptes, ni tant sols ha estat creat.
A aquest projecte de llei si sumen d’altres tals com els de la imposició directa, ajornats fins aquest mes de març.
Si a tot això afegim que és imprescindible un projecte de llei de IVA i un altre de IRPF, fa que sigui del tot impossible que aquest any es posi quelcom en clar.

Ja sabem que el nostre país no té una mentalitat impositiva, no té tampoc una mentalitat transparent i fins fa poc, a banda de paradís fiscal, era també un paradís comptable. Canviar tot d’un cop aquest “xip” era molt difícil i si a més hi afegim que no s’ha controlat res en absolut, els empresaris andorrans han “passat” olímpicament del “tema”.

Hem perdut tot un any entre eleccions, creació del nou Govern, atorgament de places i cadiretes, discussions sense cap sentit, propostes de pactes, aplaçaments... I no hem avançat gens ni en el control dels impostos indirectes, ni en el compliment de la Llei de comptabilitat, ni en la reforma tributària.
I pel que sembla, perdrem tot un altre any discutint.

Es del tot normal que els empresaris andorrans pensin doncs que no se’n sortiran amb cap de les lleis i molt menys amb els projectes de llei i moltíssim més amb les lleis que encara ni tenen projecte. Es lògic doncs que no es preocupin per complir-les i passar de tot.

Això si, com sempre, haurem estat “quatre innocents” que hem complert les lleis i hem pagat pels demés. Llàstima que no puguem “passar” també de la Llei de la CASS i, sobretot els autònoms estalviar molts “calerons”.

Atentament,
Miquel CALSINA GORDI.

sábado, 13 de marzo de 2010

FÒRUM - SR. BARTUMEU


SR. BARTUMEU,

A qui pretén enganyar fent-se la víctima ?
Potser ho ha aconseguit amb bona part de la població durant molt de temps, potser ho aconseguirà encara durant uns quants mesos més, però a mi no m’enganya, o al menys ja no m’enganya més. I molt aviat ja no enganyarà ningú.

El missatge que vol fer passar a l’elector andorrà de que vostè no té la culpa de res, de que el principal culpable del bloqueig és el senyor Nomen ja no “cola”. Tampoc “cola” acusar C.R. (per la desastrosa gestió del PLA).
El bloqueig no l’ha provocat l’APC amb tres vots, ni CR amb 11, l’ha provocat vostè amb 14.

I l’acabarà de provocar en els mesos vinents amb els impagaments que té previstos. Impagaments administratius és clar. Desconec totalment els seus comptes personals.

La seva estratègia de no pagar per culpa dels “altres” provocarà el veritable bloqueig al que s’aniran afegint en cadena les empreses andorranes.
“Govern no em paga a mi, jo no et pago a tu i tu no pagues l’altre”.
La seva “idea” de que no es pot pagar per culpa dels que no han aprovat el pressupost és falsa, il·legal, rocambolesca i fatídica (per al país).

Vostè es pensa que amb aquesta “jugada” guanyarà les properes eleccions, però al final ja no enganyarà ningú amb la seva estratègia.

Quan convoqui eleccions explicant lo “dolents” que són els altres, que varen paralitzar tot un país, la gent ja sabrà que va ser vostè el que va acabar provocant dita paràlisi.

Mentrestant però, molts no hauran cobrat les seves factures i potser fins i tot hauran tancat la seva empresa i possiblement ja no estaran al país. Però vostè estarà tranquil perquè l’atur no haurà augmentat, la població haurà disminuït i potser fins i tot es visqui millor a Andorra (els que quedin, és clar).

El poble no és tan ruc com vostè es pensa i sabrà identificar perfectament la diferència entre noves inversions que no es poden fer amb dotzenes parts i l’impagament de les despeses corrents.
Pari ja doncs de donar instruccions als seus funcionaris de que no es poden pagar les factures perquè els polítics no s’han posat d’acord.
Aquesta no és la veritat, tant sols una estratègia de cara a les properes eleccions generals que pensa guanyar amb aquest engany.
I sobretot pari ja, abans de “carregar-se” tot un munt de empreses i empresaris.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

sábado, 6 de marzo de 2010

SALARI MITJÀ - FÒRUM


COM ES CALCULA EL SALARI MITJÀ ?

Imaginin una empresa amb 10 empleats, amb els següents salaris:

1 persona a 10.000€.
4 persones a 2.000€.
2 persones a 1.500€.
3 persones a 1.000€.

En total, 10 persones amb un total de 24.000€, que dona un salari mitjà de 2.400€.
És just ? NO.
Ens hem de fixar que tant sols 1 persona supera el salari mitjà, tota la resta es troba per sota.

La Cass el calcula més o menys així. Govern, més concretament el departament d’estadística, també. I això es fa sumant tota la massa salarial (amb pagues, primes, extres, complements, hores extres, acomiadaments...) i dividint pel nombre total de assalariats i el temps efectiu treballat. I publicant el salari global mitjà, que és el que la Cass aplica per la cotització dels treballadors per compte propi.
NO ÉS JUST, ni real.

Hauríem de trobar doncs la mitjana, el salari mitjà real:
Fem una llista dels salaris de tots els empleats desglossats per ordre del més elevat al més baix.

1. 10.000
2. 2.000
3. 2.000
4. 2.000
5. 2.000
--------------------
6. 1.500
7. 1.500
8. 1.000
9. 1.000
10. 1.000

Allà on he posat les ratlletes es troba la meitat dels treballadors de l’empresa. Estaríem doncs entre 1.500 i 2.000 euros mensuals de salari. Posarem 1.750€. Amb aquesta mitjana si trobem la mateixa quantitat pel damunt i per sota de la mitjana.
Aquest seria el salari mitjà real i just d’aquesta empresa.

Per contra:
El decret de Govern del 16/10/2009 va situar el salari mitjà en 1.943,47€.
El decret de Govern del 04/02/2010 va situar el salari mitjà en 1.979,51€.

Esperem que el proper decret el situï a la seva justa mida.
Ja tenen feina per a uns quants, a calcular doncs la mitjana lògica, real i justa.
Evidentment, oblidant també tot el que son : primes, dietes, hores extres, pagues extres, acomiadaments, complements ...
Tot el que no forma part del salari d’un treballador per compte propi.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.