domingo, 25 de julio de 2010

FÒRUM - MÉS IVA


A “VOLTES” AMB L’IVA.

Finalment, sembla ser que l’IVA quedarà al 4,50%. A que ha estat degut aquest canvi de darrera hora ? Segurament és un “efecte” electoralista, o potser un voler “quedar” bé finalment amb la Cambra de Comerç, a qui Govern ha “obviat” reiterades vegades darrerament. En tot cas, no es tracta de cap mala notícia. Espero doncs no veure augments de preu en les factures que no siguin per causa de l’IPC o per causa d’un augment de preu en els productes.

El que no acabo d’entendre és aquest règim de franquícia en el que les empreses que presten serveis per un valor inferior als 100.000 euros no estaran obligades a realitzar les gestions que comporta l’IVA ni a repercutir-lo i que si l’hauran de suportar, liquidant també l’impost a la duana per les importacions que realitzin.
Personalment, no em sembla malament abstenir-me de la obligació de liquidar IVA, no entenc però que no hagin de repercutir l’IVA suportat.
Els clients de tots aquests empresaris no entendran que no rebaixin el preu dels seus rebuts o factures, doncs creuran que ja no poden repercutir l’IVA suportat, creuran que els estan enganyant. Ells no podran comptabilitzar cap IVA suportat pels seus rebuts i creuran que els seus creditors no paguen mai IVA ? O bé podran demanar la factura detallada i comptabilitzar un IVA a deduir ? O també podria ser que tots aquests empresaris en règim de franquícia cobressin efectivament un IVA i no el paguessin ?
En tot cas, més mals de cap a afegir a l’enrenou...

No entenc tampoc com fins ara tots els empresaris (aquells que estem legals, evidentment) hem hagut de pagar l’ISI facturéssim el que facturéssim i amb l’IVA deixarem de fer-ho. I alguns han hagut de pagar uns imports molt elevats que no es corresponien a la seva facturació.
Seguint aquest “criteri”, ja fa molt de temps que a tots els empresaris que facturen menys de 100.000 euros, els podien haver deixat exempts de pagar ISI, com els han deixat exempts de dipositar els seus comptes (evidentment, aquells que no són Societats).
Sens dubte serà una bona “ajuda” per a tots aquests empresaris (que ja fa molt de temps que s’havia d’haver aplicat). Llàstima que amb la entrada de les lleis de imposició directa estaran tots igualment obligats a dur una comptabilitat a fi de poder “declarar” cada tres mesos.

No seria més fàcil també eliminar la obligació de dur una comptabilitat per a tots aquests empresaris (no societats) ?, eliminant també el pagament de impostos directes. És clar que aleshores hauríem de treure a corre-cuita l’I.R.P.F. i això de moment sembla que no “toca”.

Atentament,
Miquel CALSINA GORDI.

FÒRUM - TAXA COMUNAL


TAXA COMUNAL.

El Comú d’Andorra la Vella ha posat un darrer recurs, aquest cop al Tribunal Constitucional, després de “perdre” tant a la Batllia com al tribunal Superior la seva “guerra” amb els bancs pel cobrament “indiscriminat” de les taxes en matèria de higiene i enllumenat per l’any 2009. De fet, el Comú ha de retornar als bancs 1,5 milions de euros recaptats en una mena de “impost revolucionari”.

L’explicació és molt senzilla : Segons la Llei de Finances Comunals no es pot cobrar per una taxa un import superior al servei prestat i resulta del tot evident que els bancs no han consumit 1,5 milions en concepte d’enllumenat i higiene pública.

La “batalla” per tant la guanyaran amb tota seguretat els bancs i el Comú haurà de retornar aquest 1,5 milions de euros. El problema és que ja s’encarregaran de que “algú altre” pagui per aquest concepte. Sens dubte els que pagaran seran un cop més els residents i els comerços de la parròquia. Sempre i quant no ho aturi Govern, com va passar per exemple amb els augments abusius dels preus dels aparcaments.
O bé el que farà el Comú d’Andorra la Vella serà com ja han comentat : “tornar a facturar les taxes amb un nou mètode de càlcul que si estaria del tot justificat”.
Què vol dir això?
Canviar les taxes per un impost especial ?, o “nosaltres fem el que ens dona la gana ?
Quant les “coses” es fan malament el que s’ha de fer es : pagar i callar o demanar disculpes, però també pagant. Es a dir, retornar els diners “robats”.

A tot això, em resulta molt sorprenent que tant sols s’hagi “queixat” la banca, quant la mateixa “il·legalitat” del Comú d’Andorra la Vella ha estat per a tots els empresaris i comerciants de la Capital.

El que han de fer doncs és retornar els diners a tothom i de “passada” demanar “responsabilitats” a qui va fer efectiu aquest “robatori” en forma de taxa comunal.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.