lunes, 28 de junio de 2010

FÒRUM -IVA


ACLARIMENTS SOBRE L’IVA.

Vist que un anterior article, “efectes de l’IVA”, va generar dubtes i preguntes, voldria aclarir el significat d’algunes qüestions sobre l’IVA, concretament el règim d’equivalència i l’IVA dels detallistes o minoristes.

Amb caràcter general els comerciants detallistes, si reuneixen els requisits necessaris, tributen obligatòriament en el règim del recàrrec d’equivalència. Règim que s’ha de sol·licitar i acreditar estar-hi sotmesos front als seus proveïdors.
Els comerciants minoristes, persones físiques, i que comercialitzen al detall estan en aquest règim d’equivalència.
Aquest règim s’aplica doncs tant sols als comerciants detallistes que compleixin els requisits que s’estableixin reglamentàriament, determinant els productes que queden exclosos d’aquest règim.
Són comerciants detallistes aquells que venen bens sense haver-los sotmès a processos de fabricació o manufactura. No importen cap producte, el compren al seu proveïdor i el venen al seu client.

En aquest règim el comerciant no esta obligat a efectuar cap ingrés per l’activitat. No té cap obligació de dur llibres per aquest impost, si no realitza altres activitats. En aquest règim no presenten declaracions de IVA. No efectuen cap liquidació

El règim del recàrrec d’equivalència consisteix en que els proveïdors repercuteixen al comerciants en la factura l’IVA corresponent més el recàrrec d’equivalència.
Amb aquest recàrrec d’equivalència els minoristes paguen l’IVA corresponent al comprar i no presenten cap liquidació de IVA.
Evidentment l’han de repercutir als seus clients, aplicant el tipus de gravamen a la base imposable, i desglossar-lo per separat si aquests els hi demanen. Però mai tornar-lo a carregar. Repercutirà per tant l’IVA corresponent, en cap cas podrà incrementar amb el percentatge del recàrrec.

Aquest recàrrec d’equivalència serveix per compensar la diferència entre el IVA que paga el minorista (sobre el preu de cost de la seva compra) i l’IVA que paga el client (que és sobre el preu de venda de l’article).

Evidentment no es pot confondre un minorista amb un bar, restaurant ... o qualsevol empresa que presti serveis, on si que han de declarar l’IVA corresponent.

Espero haver aclarit els dubtes que va generar el meu article sobre la repercussió de l’IVA.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

No hay comentarios: