sábado, 20 de marzo de 2010

FÒRUM - NO SE'N SORTIRAN


NO SE’N SORTIRAN.

Al nostre Govern l’hi ha caigut a sobre massa canvis de cop en matèria econòmica i fiscal i no se’n poden sortir. Si endemés no paren de fer viatges, presentacions i recepcions encara se’n sortiran molt menys.
Ja no se’n va sortir amb les declaracions de ISI, val a dir que al igual que l’anterior Govern, limitant-se tant sols a publicar una llista de morosos al Bopa, entrar-la tard a la Batllia i deixar que prescrigués.
Aquest fet ha propiciat que molts empresaris tampoc compleixin la Llei de comptabilitat i ara no tinguin la intenció de dipositar els seus comptes, sobretot sabent que el projecte de llei de modificació de la Llei de comptabilitat (el que comporta el règim sancionador), encara no esta aprovat. I el Registre de dipòsit de comptes, ni tant sols ha estat creat.
A aquest projecte de llei si sumen d’altres tals com els de la imposició directa, ajornats fins aquest mes de març.
Si a tot això afegim que és imprescindible un projecte de llei de IVA i un altre de IRPF, fa que sigui del tot impossible que aquest any es posi quelcom en clar.

Ja sabem que el nostre país no té una mentalitat impositiva, no té tampoc una mentalitat transparent i fins fa poc, a banda de paradís fiscal, era també un paradís comptable. Canviar tot d’un cop aquest “xip” era molt difícil i si a més hi afegim que no s’ha controlat res en absolut, els empresaris andorrans han “passat” olímpicament del “tema”.

Hem perdut tot un any entre eleccions, creació del nou Govern, atorgament de places i cadiretes, discussions sense cap sentit, propostes de pactes, aplaçaments... I no hem avançat gens ni en el control dels impostos indirectes, ni en el compliment de la Llei de comptabilitat, ni en la reforma tributària.
I pel que sembla, perdrem tot un altre any discutint.

Es del tot normal que els empresaris andorrans pensin doncs que no se’n sortiran amb cap de les lleis i molt menys amb els projectes de llei i moltíssim més amb les lleis que encara ni tenen projecte. Es lògic doncs que no es preocupin per complir-les i passar de tot.

Això si, com sempre, haurem estat “quatre innocents” que hem complert les lleis i hem pagat pels demés. Llàstima que no puguem “passar” també de la Llei de la CASS i, sobretot els autònoms estalviar molts “calerons”.

Atentament,
Miquel CALSINA GORDI.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

No entenc tanta ràbia cap al PS. Que va passar a Sant Julià?

crunch dijo...

Sant Julià interessa al PS, el que a mi els escrits del seu primer Secretari, res.
Quanta gent de Sant Julià hi ha hagut mai en les llistes socialdemòcrates ?