domingo, 18 de marzo de 2012

FÒRUM - PRESSES


PERQUÈ HEM D’ANAR AMB PRESSES ?

El 29 de febrer és el darrer dia de marge perquè aquelles “petites” empreses, societats o no, que desitgin acollir-se al règim especial “simplificat” de determinació objectiva sobre la base de tributació de l’impost directe puguin fer-ho.

Ho sap tothom ?
Ho sap aquell que no entra a la web de Govern ?
Ho sap aquell que no entra a la web del diari d’Andorra ?
Ho sap algú ?
Estic escrivint en Xinès ???

Ja tenim en vigor els impostos directes...
No cal recordar que aquests són per a tothom : societats, comerços, empresaris, professionals liberals, arrendadors, administradors de societats...
En una sola descripció : “totes les activitats econòmiques”.

Aquest escrit va dirigit a tots aquells que no duen una comptabilitat “ordenada”, que per cert són molts :

Els impostos directes s’han de declarar a partir “d’aquesta” comptabilitat, val a dir que obligatòria per a tothom. No obstant això, existeix un “sistema” objectiu per calcular la base de tributació mitjançant un sistema “especial simplificat” de percentatges estimatius.
Dit d’una altra manera, aquells que no puguin o no desitgin fer una comptabilitat (obligatòria), poden deduir un percentatge de despeses segons els seus ingressos (això si que tothom ho pot teòricament calcular).

Aquest règim especial consisteix en deduir directament un percentatge de despeses segons una facturació màxima :
- Un 80% deduïble per les activitats comercials fins a una facturació de 300.000 euros.
- Un 40% deduïble per la resta (activitats professionals) fins a una facturació de 150.000 euros
- Un 2% deduïbles per als administradors fins a 150.000 euros.

Resumint, és una forma de declaració dels impostos directes, objectiva, per percentatges i sense comptabilitat. Es tractaria d’una mena de mòdul per facilitar les declaracions dels petits empresaris que no disposen d’un comptable.

Fins aquí tot sembla molt correcte, necessari i just. El problema resideix en que aquesta opció a escollir té una data límit i aquesta és el 29 de febrer.
Tots aquells que no hagin llegit el Bopa, hagin entrat a la web de Govern, hagin consultat la web del diari d’Andorra ( i no sé si alguna més...) faran tard i ja no podran acollir-se a aquest règim “simplificat”. Hauran doncs de contractar un comptable... Llàstima que tanta gent “passi” completament de “tot”... sinó, no donaria abast a tanta feina.

Atentament,
Miquel CALSINA GORDI.

No hay comentarios: