lunes, 14 de junio de 2010

FÒRUM - IVA


EFECTES DE L’IVA.

Aviat entrarà al Consell General el projecte de llei de l’IVA, que hauria de ser aprovat per entrar en vigor l’any 2012, si tot va bé.
En principi no hauria de fer por a ningú doncs no hauria d’afectar massa en un increment de preus. Si es posa en marxa correctament, tant sols hauria de suposar, majoritàriament un increment de preus de 0,20 %. Actualment la majoria de productes que importem paga de IMI un 4%, més el 0,8 % de IAC, que evidentment es repercuteix al comprador o client.
En l’apartat de serveis aquest increment no hauria de suposar més de un 1%, ja que passarà del 4% actual d’ISI al 5% d’IVA.
Sempre fent referència al comprador o usuari final. Deixo de banda els famosos mòduls que estem pagant actualment i el possible benefici fiscal d’alguns empresaris o la probable pèrdua fiscal d’altres, actual.

Però no serà senzill d’aplicar, l’IVA no és tant fàcil com sembla de posar en marxa. D’una banda existirà tot el material o mercaderies que haurà entrat abans de la posada en vigor de l’IVA i que per tant ja haurà tributat per IMI i IAC. La seva deducció serà complicada de demostrar i de controlar, tant per als empresaris com per a Govern. No tothom haurà conservat o podrà localitzar tots els documents (factures de compra) o totes les declaracions de la duana.

D’altra banda existeixen els detallistes, són aquells que no importen res sinó que es proveeixen al país. Aquests no haurien de liquidar cap mena de IVA a Govern, tant sols suportar l’IVA dels seus proveïdors, més un recàrrec d’equivalència i traslladar-ho als seus clients.
Molt de compte però amb aquest trasllat, ja que molts podrien incórrer en el greu “error” de tornar a carregar un 5% de més al seu marge comercial. Amb el que es produiria un efecte en cadena que incrementaria excessivament el preu final.
Ull doncs a l’hora d’efectuar els càlculs.
A banda de que si s’hagués de retornar algun IVA a la duana, fins i tot el nostre Govern podria perdria diners en la operació.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

No hay comentarios: