miércoles, 15 de septiembre de 2010

FÒRUM - BROCRÀCIA


BUROCRÀCIA.

Resulta sorprenent que la burocràcia faci que els que ens hem de preocupar per pagar som nosaltres i no l’administració. O sigui que a més de pagar, tenim maldecaps per pagar. I ja ni parlo d’altres temes que no comportin el fet d’un pagament.

Uns quants exemples com a mostra :

A partir del mes de novembre haurem de recollir nosaltres el full de cotització mensual de la Caixa Andorrana de seguretat Social, ja no ens l’enviaran més (es veu que el correu, ara s’ha de pagar).

Quant ens sancionen i no estem presents en el moment de la sanció ens hem de desplaçar nosaltres al servei, per exemple de circulació a pagar la sanció. Quant el nunci de torn ens porta un constat de sanció o un avís de impagament, som nosaltres els que hem d’anar al lloc corresponent a pagar.

Hem de sol·licitar nosaltres el número de registre tributari NRT i desplaçar-nos a recollir-lo per a poder complir les nostres obligacions tributàries. Al igual que hem d’acudir a tràmits per qualsevol modificació o per la mateixa declaració dels impostos indirectes.

Per passar la ITV del nostre vehicle hem de demanar dia i hora, desplaçar-nos, pagar primer i després esperar a que ens atenguin.

Quant entri en vigor la imposició directa haurem de dur cada tres mesos la nostra declaració a la administració tributària, al igual que hem de entregar les nostres comptabilitats, un altre desplaçament anyal. Amb les declaracions de IVA, passarà el mateix...

Sort encara que alguns pagaments ja es troben domiciliats, sinó ens tornaríem bojos o no disposaríem de temps per a fer res més que anar a pagar. (Per exemple : el foc i lloc, les taxes d’activitat comercial, de vehicles, etc ...).

De moment no es poden fer molts d’aquests tràmits en format electrònic o per Internet, sinó que ens hem de personar a cada lloc determinat. Si a Espanya, per posar un exemple, funcionés de la mateixa manera, les cues per pagar impostos serien interminables (comparables a les de estrangeria, per sol·licitar un document).

Que passaria si les empreses normals i corrents, que no siguin de la administració esperessin a que els seus clients vinguin a pagar les factures ? Doncs que pràcticament ningú les cobraria.

Penso que ja que som nosaltres els que hem de pagar i ells els que han de cobrar, alguna feina hi podrien posar de la seva part. O no ?

Atentament,

Miquel Calsina Gordi.

No hay comentarios: