lunes, 11 de abril de 2011

FÒRUM - 28.000 CAUSES PENDENTS


28.000 CAUSES PENDENTS.

Aquesta és la xifra de causes pendents de cobrar que hi ha actualment a la justícia. Totes són corresponents a taxes, tributs i sancions impagades de comuns, policia i Govern.
Se’m fa molt difícil calcular la suma total en euros de tots aquests expedients, però la “xifra” deu de ser molt important. Si s’haguessin pogut “executar” la majoria d’aquestes causes els ingressos extraordinaris de l’exercici 2010 haguessin tingut un augment considerable, a banda dels 16 milions que es van recuperar provinents de comisos de la Justícia en comptes bloquejats.
Totes aquestes causes prescriuran i no es cobraran mai... una “pena”...

Podem trobar gairebé tots aquests “deutors” al Bopa, en les diverses llistes publicades pels comuns per taxes impagades. També publicades pel Govern, per impostos indirectes no pagats, per taxes impagades i altres... No sé si apareixen publicades també les sancions de la Policia i de circulació, al menys jo no les he trobat.

Repassant aquestes llistes trobo varis fets sorprenents :
En primer lloc, si els deutors són identificables, locals comercials amb nom i adreça, perquè no passa ningú a cobrar ?
En segon lloc, si els deutors no són identificables, adreces desconegudes, persones que ja no estan al país, empreses que ja no existeixen... perquè no s’actualitzen ?

Trobo doncs que el que s’hauria de fer en primer lloc és actualitzar el cens (els comuns ja ho estan fent), actualitzar el Registre de Comerç i Industria, actualitzar el Registre de Societats...
En segon lloc, enviar alguna persona o persones a cobrar els deutes pendents, o almenys intentar-ho.
En tercer lloc, si no es pot identificar al deutor, o no es pot trobar, o no paga el seu deute, senzillament s’hauria de donar de baixa automàticament. Penso que aleshores la “gent” s’espavilaria una mica més a l’hora de pagar o si més no, deixaria de “constar” d’una vegada per totes en aquestes llistes.

No estaria de més la “figura” d’una mena de “cobrador del frac”, o un departament dedicat a perseguir i cobrar els deutes abans de que prescriguin. No serà perquè no disposem de gent per fer-ho...

Atentament,
Miquel Calsina Gordi.

No hay comentarios: