martes, 17 de mayo de 2011

FÒRUM - DIPÒSIT DE COMPTES


QUAN COSTA NO DIPOSITAR ELS COMPTES ?

Que dur una comptabilitat és obligatori ja ho hauria de saber tothom.
Que s’han de dipositar els comptes, també ho hauria de saber tothom.
La Llei ho diu ben clar : “Tots els empresaris estan obligats a dipositar els comptes”.
Que el fet de no dipositar-los, és motiu de sanció, també ho hauria de saber tothom.

Des de l’ Associació de Comptables del Principat no demanem sancions, tal i com s’ha interpretat en algun mitjà de comunicació. No és aquesta la nostra feina. La nostra feina consisteix en explicar les lleis, fer els comptes, entregar-los al propietari o gerent i aquest que faci el que vulgui amb el seu dipòsit. Considero que nosaltres no som “ningú” per reclamar o exigir sancions. Per això ja tenim el Govern, el Ministeri de Finances, el Registre de Dipòsit de comptes, el Registre de Societats, el Departament de Tributs...

El que si reclamem és que aquestes sancions no caiguin en un sac buit que prescriu al cap de un, dos o tres anys. Les sancions s’han d’anar a cobrar, ho he demanat en moltes ocasions, sinó la “gent” passa olímpicament del tema en qüestió.
El que també demanem és igualtat entre aquells que si “declaren” i aquells que passen de fer-ho. La Llei és la mateixa per tots i s’ha de complir, però no és feina nostra la seva aplicació.

Tant sols volem advertir als empresaris el cost que pot suposar el fet de no dipositar els comptes.

Es tracta d’una infracció greu castigada entre 601 i 2000 euros el primer anys (segons el nombre de empleats). Al segon any, suposa una infracció molt greu castigada entre 2001 euros i 6000 euros. El tercer any la sanció pot passar a ser de 4002 a 12000 euros, a més de la prohibició de contractar amb la Administració Pública durant tres anys i la inadmissibilitat de cursar qualsevol sol·licitud al registre de Societats.

Un altre tema molt diferent és el buit legal existent en el règim sancionador, el qual tant sols parla de l’incompliment del dipòsit de comptes al Registre de Societats, sense tenir en compte que totes aquelles empreses que no són Societats, no dipositen en aquest Registre.

Atentament,
Miquel Calsina Gordi.

No hay comentarios: