lunes, 23 de mayo de 2011

FÒRUM - LA COTITZACIÓ DE L'AUTÒNOM


LA COTITZACIÓ DE L’AUTÒNOM.

Per fi una bona notícia : es revisarà la cotització de l’autònom (ara anomenat, treballador per compte propi).
Val a dir que l’anterior cap de Govern, en dos anys de mandat va ser incapaç de fer-ho. Per negligència ? Per error ? Perquè si ? De fet, va incomplir una promesa a la que es va comprometre en sessió de Consell. Va mentir ? Això crec, doncs el recurs que vaig posar davant el Ministeri de Salut perquè es revisés el càlcul del salari mitjà, ni tant sols em va ser contestat ( en diuen, silenci administratiu ).
Val a dir també que el nou cap de Govern no ha necessitat ni una setmana per tractar el tema de la cotització dels treballadors per compte propi. Renoi, quina diferència de “caps”.

Aquesta és doncs, en principi, una bona notícia.

Dic “en principi” perquè tinc els meus dubtes respecte al tractament que es farà de la cotització del treballador per compte propi, doncs he escoltat que es vol regular per “sectors” i això em fa molta por.
El problema el veig en que els sectors publicats al Departament d’Estadística (segons fonts de la CASS) són massa amplis i no reflecteixen tampoc la realitat, al igual que no ho reflecteix el salari mitjà (ja he comentat en repetides ocasions que s’hauria de tindre en compte la mitjana enlloc de la mitja, perquè no és el mateix).

Posaré alguns exemples del salari mitjà per sectors :
Construcció, 1.991 euros/al mes de Febrer.
Hoteleria, 1.479.
Sistema Financer, 4.224.
Administració Pública, 2.403.
Serveis personals, 1.600.
Serveis empresarials, 1.833.
Comerç, 1.662.

Veient aquests exemples, si a mi m’han de considerar en el sector Financer, val més que ho deixin tot tal i com esta actualment.

Penso que el millor seria que cada treballador per compte propi es cotitzés ell mateix cada mes el seu salari real, com qualsevol altre assalariat on la seva empresa cotitza el que cobra realment.

Atentament,
Miquel CALSINA GORDI.

No hay comentarios: