domingo, 16 de mayo de 2010

FÒRUM - SOCIALISME ANDORRÀ


EL SOCIALISME ANDORRÀ.

Sempre m’he demanat si al nostre país hi podien haver-hi socialistes i sobretot m’he demanat si al Partit socialdemòcrata podia existir algun socialista. Sempre he cregut que socialisme i Andorra no “lligava” massa. El que he fet ha estat buscar per la “xarxa” el significat de la paraula i mirar de trobar alguna similitud amb el “nostre” Partit socialdemòcrata.

Per a l’Enciclopèdia Catalana socialisme és “Un conjunt de doctrines que, en oposició a l’individualisme, propugnen una reforma radical de l’organització de la societat per la supressió de les classes socials mitjançant la col·lectivització dels mitjans de producció, de canvi i de distribució”.
??? Oposició a l’individualisme ? Supressió de les classes socials ? ...
No, no, per aquí no va la “cosa”.

Segons Wikipèdia socialisme és “la teoria, doctrina o pràctica social que promou la possessió pública dels mitjans de producció i la seva administració també pública, en pro de l’interès general de la Societat”.
??? Interès general ? Tampoc em “quadra” gaire.

Pel Diccionari Català socialisme és “El sistema d’organització social segons el qual l’Estat té el control de les activitats econòmiques a fi que la cooperació substitueixi o eviti la competència, els guanys del treball siguin repartits equitativament, etc.”
??? Repartiment equitatiu ? Doncs “va a ser que no”.

A tot això que oblidava que a Andorra no és un Partit Socialista sinó Socialdemòcrata. He de canviar doncs el mot de recerca a la xarxa.

Per l’Enciclopèdia Catalana socialdemocràcia és “El nom amb el que hom designa els moviments socialistes caracteritzats per la renúncia al Marxisme, l’acceptació de les institucions liberal-democràtiques i una pràctica política de tipus moderat”.
??? M’he “quedat” igual.

Per a Wikipèdia socialdemocràcia és “una ideologia política que va sorgir a finals del Segle XIX a partir del moviment socialista”.
??? Tant “ample” que m’he quedat”.

El diccionari català diu que socialdemocràcia és “El corrent ideològic adoptat pels partits polítics d’inspiració Marxista, sobretot a Alemanya, als països escandinaus i a Rússia, fins la primera Guerra Mundial.
??? Aquí Karl Marx, m’ha deixat “bocabadat”.

Pel que veig hauré de continuar buscant a la xarxa per mirar de trobar algun socialista al PS.

Atentament,

Miquel CALSINA GORDI.

No hay comentarios: