martes, 15 de marzo de 2011

FÒRUM - 2012


COM ENCARAR EL 2012.

Un exemple qualsevol:

És andorrà, té una petita empresa de serveis, treballa sol i no disposa de cap comptable, ni tant sols té empleats en la seva empresa.
Fins a la data ha pagat religiosament tots els impostos, ha omplert tots els fulls que havia d’omplir i ha acatat rigorosament totes les lleis. Ho ha fet tot sol, com ha pogut. Fins i tot ha après com funciona l’ISI.
El proper any ja no podrà fer-ho tot sol, necessitarà ajuda i no podrà pagar a ningú perquè l’assessori, es “menjaria” els seus beneficis, si és que en té.

A banda de l’obligació de dur una comptabilitat ordenada i clara haurà de dipositar els seus comptes seguint un model “oficial” que no sap omplir perquè no l’entén, haurà de pagar primer els impostos comunals per descomptar-los després en la declaració tributària que tampoc sabrà com fer i de la que haurà efectuat quatre pagaments a compte. Tindrà que portar un estricte control de factures emeses i rebudes i de bens d’inversió per declarar i liquidar el corresponent IVA, dos cops l’any com a mínim, i no tindrà cap “eina” per realitzar aquesta tasca. Ni tant sols podrà comprar un ordinador que li faciliti la feina. Tampoc podrà contractar un advocat perquè li expliqui totes les lleis (comptabilitat, societats, impost sobre la renda, impost sobre el valor afegit, CASS ...), ni se les podrà descarregar per “Internet”, ni tindrà temps de estudiar-les ell sol ...

Com pot encarar l’any 2012 en el que si no disposa d’un comptable o assessor, estarà “perdut” ?
Senzillament, he trobat la solució :

Donarà de baixa la seva empresa, es donarà de baixa del cens, de les “associacions” a les que paga unes quotes, de la Seguretat Social, retornarà totes les taxes i tributs, aparcarà el seu vehicle on li doni la gana sense pagar... Deixarà de “existir” legalment... Treballarà de “estranquis” i cobrarà en “negre”...
Publicaran el seu nom en nombroses llistes del Bopa, potser el vindran a “buscar” al seu domicili inexistent, però no el “trobaran” mai. I ja poden publicar les citacions que els vingui de gust al Bopa, no n’atendrà mai ni una, tampoc les haurà rebut ni llegit.

Però segurament viurà amb més diners, fins i tot potser més “tranquil”.

Atentament,
Miquel CALSINA GORDI

No hay comentarios: