jueves, 3 de marzo de 2011

FÒRUM - VOT ÚTIL.


EL VOT ÚTIL.

S’anomena vot útil a la modalitat de decidir el vot ciutadà en funció eventual de les eleccions. El vot útil concedeix la màxima importància a guanyar les eleccions concentrant el vot, a la vegada que busca evitar la dispersió del vot en múltiples alternatives.

El dia 3 d’abril he d’anar i vull anar a votar, concretament a la parròquia de Sant Julià de Lòria i em trobo amb el següent dilema : 2 llistes territorials ben diferenciades i 4 llistes nacionals. D’aquestes 4 llistes, dues corresponen teòricament a les mateixes territorials i les altres dues donen teòric suport cadascuna d’elles a cadascuna de llistes territorials, però van per diversos motius pel seu compte a la nacional.

Que passaria doncs si jo votés en la territorial una llista i en la nacional la que li dona suport ? Estaria, d’una banda donant 1 vot per a obtenir 2 Consellers i de l’altra donant 1 vot per a perdre 1 Conseller.
Absurd, no ?

No entraré a valorar el perquè d’aquestes dues llistes alternatives a les altres dues majoritàries, ni tampoc entraré a valorar si una de les llistes territorials a la meva parròquia és exactament el mateix o no que la llista Nacional a la que teòricament dona suport. Vull fer una valoració del tema en qüestió, més generalitzada.

Al meu entendre, votar doncs a la Nacional alguna d’aquestes llistes alternatives, tot i el seu suport a les llistes majoritàries, es llençar el vot a la paperera, perjudicant greument la llista majoritària.

També se’m fa molt difícil entendre que pot votar una persona que per exemple es troba de candidat a les territorials en una llista i en canvi a la Nacional pertany a una altra llista.
Curiós, no ?

No fem doncs més el “pallasso” i votem en conseqüència, sense perjudicar la opció que realment volem que guanyi.
Apel·lo a tothom a utilitzar realment el vot útil i deixar de banda el vot inútil que tant sols pot comportar males solucions com alguna “cadireta” insuficient, ridícul i inútil o bé la pèrdua d’algun vot necessari.

Atentament,
Miquel CALSINA GORDI.

No hay comentarios: